7 plante aromatice pe care le putem creste in bucatarie

5 Idei utile pentru reciclarea zatului de cafea in gradina
April 6, 2017
Iata cum putem sa ne pregatim singuri compostul
May 1, 2017

Cum ar fi daca in bucatarie, printre mirosurile de mancare gatita, s-ar strecura un parfum proaspat de plante aromatice? Si daca printre anostele placi de gresie si faianta ai avea o pata de culoare care sa indulceasca liniile dure ale mobilierului? Iar daca atunci cand prepari mancarea, doar ai intinde mana si ai putea culege cele mai proaspete si aromate condimente si mirodenii? Ar fi minunat si sta in puterea ta, cultivand plante aromatice in ghiveci. Le poti tine pervazul ferestrei din bucatarie, la lumina. Alege plantele pe care sa le cresti in functie de preferintele tale!

Poti utiliza ghivece de mici dimensiuni pentru plante individuale sau jardiniere pentru mai multe tipuri de plante. Pamantul trebuie sa fie din magazinele de specialitate sau din gradina. Semintele, radacinile sau butasii le puteti procura tot din magazin sau din gradina. Udarea plantelor se va realiza in functie de tipul plantei, marimea vasului si perioada anului. In general, atunci cand pamantul este aproape uscat. Il poti verifica apasandu-l usor cu degetul.

In continuare iti voi prezenta cateva plante aromatice pe care le poti creste in bucatarie si modalitatea lor de cultivare si intretinere, precum si modul in care le poti folosi:

Busuioc – Este o planta anuala, asa ca trebuie recultivat in fiecare an. Deoarece este sensibil la frig, ii prieste foarte bine caldura si umezeala din bucatarie. Eu l-am cultivat intr-un ghiveci in care am pus cateva seminte, pe care le-am acoperit apoi cu un strat subtire de pamant. Am pozitionat ghiveciul la lumina si l-am udat periodic. A crescut usor si este simplu de intretinut. Este foarte bun in aromatizarea pastelor, sosurilor de rosii, pestelui si a preparatelor italienesti precum pizza.

Cimbru – Este o planta perena, foarte aromata, pe care o poti folosi atat in gastronomie cat si pentru tratarea unor afectiuni. Inmultirea se poate face prin seminte, butasi sau prin dezgroparea unei plante din gradina si plantarea ei intr-un ghiveci. Eu am cumparat un rasad cu ghiveci si l-am lasat sa se dezvolte. Folosesc frunzele la aromatizarea mancarurilor de legume si la prepararea fripturilor. Cimbrul are si valoare terapeutica, fiind recomandat in tratarea afectiunilor precum viroza, bronsita, sinuzita, tulburari digestive si actioneaza ca antiinflamator, antibacterian, antiviral, antispasmodic şi antireumatic.

Dafin – Are o crestere lenta la inceput, insa apoi se transforma intr-un mic copacel caruia ii poti da forma dorita. Se inmulteste prin seminte-primavara sau prin butasi-toamna. Eu recomand inmultirea prin butas, daca ai de unde sa obtii unul. Am folosit un butas cu o lungime de 10-15 cm, taiat oblic sub un nod. Am indepartat toate frunzele cu exceptia celor din varf si l-am platat intr-un ghiveci mai maricel. Dafinul are nevoie de multa apa vara, cand temperatura este ridicata, insa trebuie atentie ca apa sa nu stagneze sau sa balteasca, nici macar in farfuria colectoare de sub ghiveci. Toamna ii tai din ramuri, astfel incat sa ii dau forma rotunda pe care mi-o doresc. Frunzele adunate pe tot parcursul anului le folosesc in prepararea mancarurilor de legume, dar pot fi folosite si ca remediu natural in tratarea infectiilor, reumatismului, alcoolismului, laringitei si anorexiei.

Marar – Se seamana primavara sau toamna. Eu l-am semanat intr-un ghiveci primavara, dupa care am avut grija sa-l ud periodic. Nu este o planta pretentioasa. Il savurez in stare cruda in salate si in combinatie cu usturoi sau gatit in diverse mancaruri cu carne. Este recomandat si in tratarea afecțiunilor ca aerofagie, astm, tulburari nervoase, impotenta, amenoree, anorexie, boli ale cailor urinare, boli de inima, dureri menstruale, insomnie, balonari si pentru reducerea colesterolului.

Menta – Este o alegere buna pentru bucatarie deoarece, pe langa parfumul proaspat pe care il degaja, alunga insectele nedorite. Menta se inmulteste prin seminte, stoloni (tulpini care in contact cu pamantul formeaza radacini) sau prin butasi. Eu am luat din gradina un stolon pe care l-am plantat intr-un ghiveci. A crescut rapid si periodic tund planta pentru a o mentine la dimensiuni mici si pentru a-i inmulti ramificatiile. Are nevoie de multa apa, insa trebuie asigurat denajul. Menta este un ingredient savuros si racoritor pentru multe feluri de mancaruri, pornind de la micul dejun sau mancarurile sofisticate pana la desert si bauturile de orice fel. Datorita continutului sau in uleiuri volatile, menta este folosita in industria cosmetica si are proprietati terapeutice ca antiseptic, analgezic si decongenstionant in afectiunile inflamatorii are nasului, sinusurilor si cailor respiratorii.

Patrunjel – Aroma de care nu ne putem lipsi aproape in niciun fel de mancare! Este una dintre cele mai rezistente plante aromatice, foarte usor de cultivat si intretinut. Am semnat cateva seminte intr-un ghiveci, le-am udat si am pozitionat ghiveciul la fereastra. Dupa doar cateva zile au aparut primele frunze. Cand am nevoie sa il adaug la mancare rup cateva frunze de la exteriorul plantei, stimuland astfel cresterea frunzelor din centru si marind productivitatea plantei. Este ideal in prepararea oricaror mancaruri si constituie un complex de vitamine si minerale.

Rozmarin – Desi este un subarbust, poate creste cu usurinta intr-un vas in bucatarie. Nu necesita o atentie deosebita, rezista atat la temperaturi ridicate cat si scazute, iar toamna ii putem taia din ramuri pentru a mentine planta la dimensiuni reduse. Inmultirea se face prin seminte sau butasi. Eu am mers pe varianta cu butas. Am pus un butas intr-un vas cu apa, pe care l-am pozitionat la fereastra, ca sa primeasca multa lumina. Cand au aparut primele radacini l-am plantat intr-un ghiveci. Necesita atentie la udare, deoarece radacinile putrezesc daca apa nu se dreneaza corespunzator. Toamna ii tai din ramuri, pentru a mentine planta la o talie mica. Folosesc frunzele la prepararea fripturilor (ofera o savoare deosebita carnii de miel), cartofilor prajiti si a mancarurilor de legume. O calitate a acestei plante aromatice este faptul ca aroma sa nu se pierde prin fierbere. Rozmarinul se foloseste in industria parfumurilor si in medicina, avand proprietati antireumatice, antidiuretice si antioxidante.

 

Daca ti-a placut articolul, te rog sa dai like si share si aboneaza-te pentru a primi articole cel putin la fel de utile si interesante ca acesta.