Te pasioneaza gradinaritul? Spatiul de care dispui este foarte mic? Iti doresti sa experimentezi lucruri noi? Iata cum iti poti pune in practica pasiunea, chiar si pe balconul tau: cultiva legume care se inalta catre… pamant. Este inedit, usor si extraordinar! Poti cultiva rosii, castraveti, fasole, ardei gras, ardei iute, plante aromatice si chiar vinete. Poti incerca orice, limita o stabilesti doar tu.
Avantajele acestui tip de gradinarit:
In acest articol iti voi prezenta cum sa ai o gradina suspendata, crescand legume cu capul in jos.
Ai nevoie de urmatoarele:
Tine cont de faptul ca dimensiunea vasului trebuie sa fie direct proportional cu dimensiunea plantei. De exemplu, pentru rosii si castraveti iti recomand sa folosesti ghivece sau galeti de 10 l, insa pentru plante aromatice sau ardei iute sunt suficiente vasele de 2-2,5 l. Eu am plantat cateva rasaduri de rosii si ardei iute.
Pentru rosii am gaurit vasul mare in partea inferioara, facand o gaura cu diametrul de 5 cm. Am curatat foarte bine marginile, pentru a nu lasa parti ascutite care sa lezeze apoi tulpina plantei. Apoi, am asezat pe fundul vasului o coala de hartie sau hartie de la filtrul de cafea si am gaurit-o si pe aceasta, atat cat sa intre rasadul prin ea. Hartia impiedica scurgerea pamantului odata cu apa. Am suspendat vasul de un suport de sustinere, adica de o grinda. Suportul de sustinere poate sa fie balustrada balconului, gardul, streasina casei, o bara fixata intre doi pereti sau, in cazul plantelor mici, chiar balansoarul. In vas am asezat un rasad cu radacina in sus, astfel incat radacina sa fie situata in interiorul vasului, iar tulpina in afara acestuia. Am adaugat pamant incet, astfel incat sa nu ranesc radacina si am umplut vasul pana la cativa centimetri de limita superioara. Dupa aceste operatiuni am udat foarte bine pamantul.
Pentru ardei iute am folosit bidoane de 2-2,5 l carora le-am decupat partea de jos. Pentru a asigura sistemul de prindere, am gaurit fiecare bidon la 3-4 cm de la decupaj si am introdus o sfoara prin gauri. Am prins apoi sfoara de un suport de sustinere, astfel incat am suspendat bidonul cu gura in jos. Dupa ce am finalizat operatiunile de fixare a vasului, am plantat rasadul introducandu-l prin gura bidonului, cu radacina in sus.
In partea de sus a vaselor eu am plantat galbenele si craite, pentru a respinge parazitii purtatori de virusi si pentru a atrage insectele benefice plantelor. De asemenea, galbenelele sunt foarte eficiente in absorbtia excesului de lumina care risca sa determine uscarea rapida a solului.
Deoarece in zilele caduroare de vara pamantul din ghivece se usuca mult mai rapid decat cel din gradina, nu uita sa uzi periodic mica ta gradina suspendata, pentru a evita uscarea plantelor. In cazul in care nu ai timpul necesar sa te ocupi de gradina, poti achizitiona din magazinele de specialitate sisteme de irigare sau poti improviza unul. Iata o metoda de improvizare pe care eu o folosesc: am decupat partea inferioara a unui mic bidon din plastic si l-am infipt vertical, fara capac, in vasul cu planta. Prin partea decupata am turnat apa in el. In acest fel, apa se scurge incet in vas, iar radacinile sunt hidratate mai mult timp.
Totusi, chiar daca asiguri hidratarea necesara plantei, in cazul in care cresti plantele intr-un balcon inchis cu geamuri termopan, iti recomand acoperirea acestora cu jaluzele deschise la culoare. Soarele si caldura excesiva le pot arde, iar recolta poate fi compromisa.
Dupa o anumita perioada, daca vezi ca planta sufera in dezvoltarea sa si are nevoie de mai multe substante nutritive, adauga gunoi de grajd sau ingrasaminte organice pregatite de tine sau cumparate vezi articolul Cultivarea rosiilor – Fertilizarea.
Daca ti-a placut articolul, te rog sa dai like si share si aboneaza-te pentru a primi articole cel putin la fel de utile si interesante ca acesta.